Emir Timur - Timur İmparatorluğu
- Ensar Ergök -
- 13 Şub 2021
- 2 dakikada okunur
Emir Timur ,Timur İmparatorluğu;nun kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Çağatay ulusunu oluşturan kabilelerden Barlaslar'ın reisi olan Turagay ile Tekina Hatun'un çocuğu olarak 1336'da Semerkant yakınlarındaki Şehr-i-Sebz'e bağlı Hoca Ilgar köyünde dünyaya geldi.Timur, 1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını kontrol altına alan askeri bir lider olarak kendini gösterdi.1370'ten itibaren düzenlediği seferlerle bugünkü Orta Asya, Rusya, İran, Hindistan, Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Irak ve Suriye'yi kapsayan toprakları ele geçirerek 1402'de yapılan Ankara Savaşı'nda Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid'i mağlup edip esir alarak Anadolu'ya hakim oldu. Türk,ün Türk,le yaptığı sayılı savaşlardan biri olan Osmanlı - Timur İmparatorluğu savaşından sonra esir alınan Osmanlı Padişahına iyi bakıldığı söylenmektedir.Fakat Bayezid, savaşın verdiği üzüntüyle birkaç ay sonra vefat etti. Timur'un muhteşem savaş stratejisi sonucu çıkan savaşçı filler savaşta büyük rol oynadı. Savaş sonrası sevinen tabiiki Avrupa oldu... Ve "Timur söz verdi, kan dökmeyeceğim dedi, iki hendek açtırıp Ermenileri diri diri gömdü, işte kan dökmedim dedi" bazı kaynaklarda asıl hedefi olan Osmanlı yani Sivas'da ki Türkleri bazı kaynaklarda ise Ermenileri diri diri gömdüğü söylenir...

Konumuza Dönecek olursak Emir Timur yarı Türk yarı Moğol Müslüman bir hükümdardı .
sağ ayağı aksak kalacak şekilde darbe aldığından dolayı kendisine Aksak Timur anlamına gelen FarsçaTimur-i leng, Türkçeleşmiş olarak Timurlenk batılılar tarafından ise Tamerlane denilmekteydi. Timur'un düşüncesi Cengiz Han'ın ölümünden sonra parçalanan ve onun torunları tarafından kurulan Çağatay Hanlığı, İlhanlılar ve Altın Orda kalıntıları üzerinde Cengiz İmparatorluğunu tek bir siyasi çatı altında yeniden ayağa kaldırmaktı. Seferleri de bu düşüncesini doğrular niteliktedir ve saltanatının sonuna doğru bunu büyük ölçüde başarmıştı. Önce yeniden birleştirdiği Çağatay ulusunun başına geçti. Ardından batıda Hülagû Han topraklarını kendi hükümdarlığına kattıktan sonra kuzeye yönelip, Altın Orda'nın üzerinde egemenlik sağladı. Ancak 1405 yılında Çin'i fethetmek üzere düzenlediği seferde yolda hastalanarak öldü. Timur, hayatı boyunca Cengiz Han yasasına çok önem vermiştir. Cengiz Han soyundan Kazan Han'ın kızı Saray Mülk Hanımı nikâhına alarak damat anlamına gelen Küregen lakabını taşımaya hak kazanmıştır.Cengiz Han'ın soyundan gelmediği için "Han" unvanı yerine "Emir" unvanını kullanmıştır ve ölünceye kadar kukla dahi olsa, Cengiz Han soyundan birini Han olarak yanında taşımıştır. Timur bir yandan Cengiz yasasının uygulayıcısı olurken diğer taraftan kendine İslamın Kılıcı şeklinde atıfta bulunarak fetihlerini meşrulaştırmak amacıyla İslami semboller kullanmıştır. 1398'de Hindistan'da Delhi Sultanlığı, 1401'de Suriye'de Memluk Devleti ve 1402'de Ankara Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ne karşı kazandığı zaferlerden sonra İslam dünyasındaki en büyük güç konumuna geldi. Hristiyan Gürcüler, ateşe tapan Hindular ve İzmir'de Hristiyan Şovalyeleri'ne karşı hareket ederken gaza ödevini yerine getiren gazi hükümdar imajını üstlendi. Ancak kimi tarihçilere göre Timur için yasa, şeriattan önce gelmekteydi.
Seferlerinin en kanlısı ve uzunu ise Batı Asya'daki seferleridir. Birincisi üç, ikincisi beş ve üçüncüsü yedi sene sürmüştür. Kanlı ve yıkıcı seferlerine rağmen, fethettiği ülkelerdeki âlimlere, ustalara ve sanatkarlara zarar verilmesine müsade etmeyerek, onları başkentinde toplayıp Semerkant'ın o dönemin en önemli ilim, kültür ve sanat merkezlerinden biri olmasında büyük rol oynamıştır. Timur'un kurduğu devlet, Türk-Moğol devlet esasları ve Türk-Moğol askeri teşkilat unsurları ile İslam, bilhassa İran medeniyeti unsurlarının kendine mahsus bir birleşimidir. Müslüman olmasının yanı sıra eski Türk-Moğol geleneklerini de yaşatmaya çalışmıştır. Genel olarak TÜRK-MOĞOL-İRAN MEDENİYETLERİ VE MÜSLÜMANLIK KARIŞIMI BİR İMPARATORLUK'DU.

Comentários