Türk Edebiyatına Damga Vuran 10 Büyük Eser.
- Ensar Ergök -
- 10 Oca 2021
- 2 dakikada okunur
1. İnce Memed - Yaşar Kemal
1955'te ilki yazılan bu eser, tam dört tanedir. Adeta Türk toplumunun özünü verir. Toroslarda geçen hikaye; isyanın, cahilliğin, köy hayatının bir panoramasını çıkartır. Ayrıca seri, Köy romanlarının ve toplumcu gerçekçilik akımının en yetkin örneğidir.
2. Tutunamayanlar - Oğuz Atay
Türk Edebiyatı'nın ilk modernist anlatısı olma özelliğindeki Tutunamayanlar, aslında ilk çıktığında çok rağbet görmemiştir: Belki de adı gibi, kitabın varoluşu da tutunamamak üzerine kurulmuştur. 90'lı yıllarda dikkat çekmeye başlayan kitap, günümüzde üzerinde en çok durulan eserlendendir. Kısaca, okuyucu gecikmeli de olsa, Atay'ın "Ey okuyucum nerdesin acaba?" sorusuna, onu okuyarak cevap vermiştir.
3. Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
1961 yılında yazılan bu eser, birçok bakımdan değerlidir. Öncelikle edebiyatımızın ve belki de hayatımızın en büyük meselesi olan Doğu - Batı meselesini anlamak için bu esere bakılmalıdır. Bunun yanında Türkçenin anlatı sahasındaki en yetkin örneği, tartışmasız bu kitaptır. Şöyle denilebilir, Tanpınar şiirde başaramadığını romanda başarmıştır: bu kitapla.
4. Memleketimden İnsan Manzaraları - Nazım Hikmet
Belli ve haklı sebeplerden dolayı Nazım Hikmet'in hep siyasal kimliği tartışılmıştır. Ancak bu eser, Nazım'ın sadece o kimlikten ibaret olmadığını kanıtlar. Destansı-epik anlatımın edebiyatımızdaki en güzel örneklerinden olma özelliğini taşıyan eserde, yazar; tüm varoluşunu, acısını, sevincini, diyalektiğini harmanlayıp sunar. Kısaca Türkiye'dir bu eser.
5. Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali
Ne yazık ki, listede kadın yazar bulunmamakta. Problem değil; çünkü bu roman burada. Her ne kadar romanın baş kişisi Raif Efendi gibi dursa da roman, Maria Puder'in romanıdır. Yani kadının romanıdır: Güçlü, edilgen olmayan, kendini tanımlayabilen, içgüdüsel kadın ama!
6. Anayurt Oteli - Yusuf Atılgan
Edebiyatımızda Eylül'ün melonkolik karakterleriyle başlayan bireyin iç dünyasını ve psikolojisini anlatma geleneği, Abdülhak Şinasi Hisar ve Peyami Safa'yla yetkin örneklerini vermiş ve Anayurt Oteli'yle doruk noktasına ulaşmıştır (Belki Huzur ki, o da listede bulunmakta). Zebercet adlı sorunlu kişiliği anlatan Anayurt Oteli, insanın bilincinde bulunan id, ego ve süper ego'yu otel özelinde yapısallaştırır. Şöyle ki id: tavanarası; ego: İkinci Kat, Süper ego: Giriş kat.
Kaynak: Alparslan Nas (S.Ü.)
7. Huzur - Ahmet Hamdi Tanpınar
Çoğu soruşturma ya da listede ilk 10'da olan Huzur, bu listede de kendine yer bulmuş. Romanın özelliği şu, bireyi toplum üstünden anlatmaktadır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü için denilen her şey bu roman için geçerlidir. Tek fark, bu romanın, Ahmet Haşim'in "Melali anlamayan nesle aşina değiliz." sözünün Tanpınar'da "Ben anlıyorum" olmasıdır.
8. Alemdağ'da Var Bir Yılan - Sait Faik Abasıyanık
Edebiyatımızda öykü hep üvey evlat muamelesi görmüştür; bu yüzden hep roman ve şiirden sonra anılır. Sait Faik ise öykünün yüz akıdır, bizim Çehov'umuzdur. Liste sırf onu unutmadığı için bile dikkate değerdir!
9. Yunus Emre Divanı
Hepimizin çok bildiği Yunus. Sözleri, atasözü; işleri, adettendir. Çok fazla klişeye girmek istemiyorum ama sadece şunu diyebilirim, bu millet hala ayakta durabiliyorsa Yunus gibi birkaç kişinin yüzü suyu hürmetinedir. Okunması gerekir, özümsenmesi de...
10. Aşk-ı Memnu - Halit Ziya Uşaklıgil
Dizisini ve üstünde dönen geyikleri bir kalem geçersek, şu an edebiyatımızda "roman" diye bir şeyden bahsediyorsak, bu roman sayesindedir diyebiliriz. Çok az bilinen bir şeyi dile getirmek istiyorum bu konuda, Oğuz Atay Tutunamayanlar'ı aslında bu romandan yola çıkarak yazmıştır. Nereden nereye...

Comentarios